Γκουαλτιέρι: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και ορόσημο για την Ευρώπη

Με ένα ποτήρι καλό ελληνικό κρασί σε δείπνο με την οικογένειά του και Ιταλούς φίλους σε μια ταβέρνα στην Κορώνη, όπου περνάει τα τελευταία χρόνια τις καλοκαιρινές του διακοπές, θα γιορτάσει απόψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι την έξοδο από τα μνημόνια της Ελλάδας, μιας χώρας για την οποία τρέφει ιδιαίτερη αγάπη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το παραθαλάσσιο νοτιοδυτικό άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου, με το βενετσιάνικο κάστρο να δεσπόζει πάνω από την πόλη, ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του και χαρακτηρίζει την 20η Αυγούστου ως μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και ως ένα ορόσημο για όλη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή ο κ. Γκουλτιέρι στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα έπειτα από πολλά χρόνια δυσκολιών και θυσιών και ότι ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, χωρίς νέα μέτρα και ότι πλέον θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ωστόσο αυτό που αναδεικνύει ως ακόμα πιο σημαντικό στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι ότι τώρα οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δουν το μέλλον τους με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. «Όλοι οι δείκτες δείχνουν σαφώς ότι τελικά η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός στηριζόμενη στα πόδια της και περιμένουμε περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν» επισημαίνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, τονίζει την ανάγκη ορισμένα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ να επανεξετασθούν καθώς «είναι περιττά και αντιπαραγωγικά».

Ερωτηθείς για την πορεία που πρέπει να χαράξει η χώρα από εδώ ο κ. Γκουαλτιέρι εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, και οι πέντε αναπτυξιακοί πυλώνες, που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση, οικοδομώντας στις μεταρρυθμίσεις των τριών τελευταίων ετών: «συνδυάζοντας ένα πλαίσιο διοικητικής αποτελεσματικότητας, δημοσιονομικής υπευθυνότητας και κοινωνικής συνοχής, με την δυνατότητα στήριξης των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, ιδίως εκείνων με το ισχυρότερο δυναμικό καινοτομίας». Στην κατεύθυνση αυτή έθεσε ως κύριες προτεραιότητες την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη διασύνδεση των δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τους σε περιφερειακή κλίμακα στα Βαλκάνια, και τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, σκιαγραφώντας τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να ενισχύσουμε την κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ΕΕ, επαναπροωθώντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», τόνισε ο σοσιαλιστής Ιταλός πολιτικός και προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μια αγορά και ένα νόμισμα, πρέπει να οικοδομήσουμε μια πραματική κοινή ιθαγένεια».

Εστιάζοντας περαιτέρω στις ευρωεκλογές του Μαΐου, αποσαφήνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή.

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ιδίως με τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, και ότι η διακυβέρνηση του ευρώ πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και να βασιστεί στην κοινοτική μέθοδο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ιταλού ευρωβουλευτή και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Ελλάδα τελικά εξέρχεται από μια περίοδο 8 ετών προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Η 20η Αυγούστου σηματοδοτεί το επίσημο τέλος των μνημονίων. Ποια είναι η σημασία για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό;

Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, που μπορούν τελικά να γυρίσουν σελίδα έπειτα από πολλά χρόνια δυσκολιών και θυσιών. Πρώτον, η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει κανέναν πρόσθετο όρο και θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες όπως όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι τώρα οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δουν το μέλλον τους με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Χάρη στα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί πλέον να θεωρηθεί βιώσιμο, ενώ τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί (450 μέτρα από το 2015), έχουν βελτιώσει σημαντικά την οικονομική αντοχή της χώρας και την ποιότητα της δημόσιας διοίκησής του. Βέβαια, πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά όλοι οι δείκτες δείχνουν σαφώς ότι τελικά η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός στηριζόμενη στα πόδια της και περιμένουμε περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Είμαι πολύ χαρούμενος για την Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα που αγαπώ και θα γιορτάσω απόψε με ένα ωραίο δείπνο και ένα ποτήρι καλό ελληνικό κρασί σε μια ταβέρνα εδώ, στην Κορώνη.

Θεωρείτε ότι αποτελεί ορόσημο για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη επίσης;

Οι ελληνικές κυβερνήσεις που έφεραν το έλλειμμα στο 15% και τη χώρα σε πτώχευση φέρουν μεγάλες ευθύνες ενώπιον του ελληνικού λαού. Αλλά και η ΕΕ έχει κάνει πολλά λάθη, αντιδρώντας πάρα πολύ αργά στην κρίση και αντιμετωπίζοντας την πάρα πολύ καιρό με ένα λανθασμένο μείγμα πολιτικών, το οποίο βασίζεται υπερβολικά σε πολύ αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση. Από την άποψη αυτή, το τρίτο πρόγραμμα έχει σημειώσει μια βελτίωση, έχει μεγαλύτερη κοινωνική ισορροπία και έχει επικεντρωθεί σε ένα ευρύτερο σύνολο κινητήριων δυνάμεων για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Φυσικά, απέχει πολύ από το να είναι τέλειο και ειδικά ορισμένα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που επιβάλλει το ΔΝΤ παραμένουν κατά την άποψή μου περιττά και αντιπαραγωγικά, και νομίζω ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν. Εάν, ωστόσο, κοιτάξουμε ολόκληρη την εικόνα, η ΕΕ κατάφερε τελικά να διασφαλίσει την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να διασώσει από τη χρεοκοπία ένα από τα κράτη-μέλη της που βρισκόταν σε πραγματικά κακές συνθήκες, παρέχοντας ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο χρηματοδοτικής στήριξης, κοντά στο ένα τρίτο του ενός τρισ. ευρώ. Αυτό είναι και θα παραμείνει ορόσημο.

Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ελληνική οικονομία και ποιες είναι οι προοπτικές της; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας;

Όπως ανέφερα, οι οικονομικοί δείκτες φαίνονται πολύ θετικοί. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2017, η Ελλάδα παρουσίασε ανάπτυξη και τα τέσσερα τρίμηνα του έτους, για πρώτη φορά από το 2006 και αναμένεται να αυξηθεί 1,9 το 2018 και 2,3 το 2019, πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η ανεργία μειώνεται, ακόμη και αν είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, και η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ σταθερή, υπερβαίνοντας όλους τους στόχους. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν περαιτέρω βελτιώσεις. Φυσικά οι πληγές της κρίσης εξακολουθούν να είναι πολύ βαθιές και επώδυνες, και η εξέλιξη του διεθνούς οικονομικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου είναι μια θεμελιώδης μεταβλητή, αλλά είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει και δεν να κάνει βήματα πίσω στα παλιά λάθη του παρελθόντος.

Ποια πορεία πρέπει να χαράξει η Ελλάδα από εδώ και πέρα;

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε με συνέπεια όλους τους πέντε πυλώνες της φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης που όρισε η κυβέρνηση, οικοδομώντας στις μεταρρυθμίσεις των τριών τελευταίων ετών: συνδυάζοντας ένα πλαίσιο διοικητικής αποτελεσματικότητας, δημοσιονομικής υπευθυνότητας και κοινωνικής συνοχής, με την δυνατότητα στήριξης των βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, ιδίως εκείνων με το ισχυρότερο δυναμικό καινοτομίας.

Ποιες θα πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητες της χώρας;

Η πλήρης αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων της φορολογικής διοίκησης είναι απαραίτητη, καθώς και η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και της διασύνδεσης των δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τους σε περιφερειακή κλίμακα στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, η εκπαίδευση και όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη διασφάλιση ότι η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις είναι καθοριστικής σημασίας και από την άποψη αυτή ο ρόλος της ΕΕ είναι αποφασιστικός, τόσο μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το πακέτο Γιούνκερ και από τον διάδοχο επενδυτικό ταμείο InvestEu, όσο και από την υλοποίηση δημοσιονομικών κανόνων που πρέπει να είναι ισορροπημένοι και φιλικοί προς την ανάπτυξη, τη διασφάλιση και τη διεύρυνση της απαραίτητης ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο οποίο και η Ελλάδα θα είναι αύριο επιλέξιμη, στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να απαιτεί περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Θα περίμενα αρχικά το ΔΝΤ να κάνει αυτοκριτικη για τις λανθασμένες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους πολιτικούς περιορισμούς των μέτρων που έπρεπε να εγκριθούν ομόφωνα από τα άλλα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα πλέον απαλλάσσεται από οποιαδήποτε πληρωμή για τα 96,6 δισεκατομμύρια των δανείων του ESFS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας) έως το 2033, έχει 24 δισεκατομμύρια ταμειακό απόθεμα ασφαλείας, συν δύο πρόσθετα προκαταβολικά μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Επιπλέον, από το 2016 υπάρχει σαφής δέσμευση ότι, για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, θα εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα, όπως η περαιτέρω αναπροσαρμογή και ο καθορισμός ανώτατων ορίων και η αναβολή πληρωμών τόκων, εάν κριθεί απαραίτητο για την κάλυψη της ακαθάριστης χρηματοδοτικής ανάγκης. Τίποτα δεν είναι τέλειο, συμπεριλαμβανομένου αυτού του πακέτου, αλλά αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και η χώρα μπορεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για τις προσεχείς εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2019, ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στη διαδικασία προς την ολοκλήρωσή της;

Πρέπει να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να ενισχύσουμε την κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ΕΕ. Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι μόνο μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, επαναπροωθώντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, που βασίζεται στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την καθολική ευημερία. Εάν θέλουμε να αντιπαραβάλλουμε τη φοροαποφυγή των μεγάλων διαδικτυακών πολυεθνικών, εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την αλλαγή του κλίματος, εάν θέλουμε να προωθήσουμε την ειρήνη και να «εκπολιτίσουμε» την παγκοσμιοποίηση, χρειαζόμαστε περισσότερη όχι λιγότερη Ευρώπη. Αλλά μια καλύτερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη. Η ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα είναι πολύ ισχυρά κοινά εργαλεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά, προστατεύουν τους πολίτες μας και μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση των παγκόσμιων διεργασιών (αποκατάσταση της οικονομίας, επιβολή κυρώσεων σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογιών, επιβολή παγκόσμιων προτύπων προστασίας δεδομένων και διαφάνειας της αγοράς). Αλλά χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μια αγορά και ένα νόμισμα, πρέπει να οικοδομήσουμε μια πραγματική κοινή ιθαγένεια.

Μπορεί η τεχνοκρατική διακυβέρνηση στην ΕΕ να γίνει πιο δημοκρατική και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης;

Εάν θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική. Σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, κάναμε κάποια βήματα προς τα εμπρός με τη διαδικασία spitzenkandidat, η οποία συνέβαλε σε ένα καλύτερο συνδυασμό πολιτικών σε σύγκριση με προηγούμενες επιτροπές, αλλά η πρόοδος αυτή εξακολουθεί να είναι σαφώς ανεπαρκής. Νομίζω ότι ο βαθμός της δύναμης και της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα. Ούτε η διατήρηση του status quo ούτε ο δεξιός λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι βιώσιμες επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο: η Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή και πρέπει να παρέχουμε με αξιοπιστία αυτήν την πρόταση στους πολίτες.

Έχετε υποστηρίξει ότι η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Συμμερίζεστε την άποψη ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρύθμιση; Πώς μπορεί να γίνει πιο δημοκρατική και υπεύθυνη η διακυβέρνησή της;

Πρέπει να ολοκληρώσουμε και να μεταρρυθμίσουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως με τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, προκειμένου να απορροφήσουμε τα ασύμμετρα σοκ μέσω ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιδομάτων ανεργίας και με την ενίσχυση των επενδυτικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Από την άποψη αυτή, οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και για την καθιέρωση νέων ευρωπαϊκών ιδίων πόρων, όπως είναι ο λεγόμενος ψηφιακός φόρος, είναι καθοριστικής σημασίας. Η διακυβέρνηση του ευρώ πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και να βασιστεί στην κοινοτική μέθοδο, με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένου του Eurogroup) επί ίσοις όροις. Ως Κοινοβούλιο θα διαδραματίσουμε πλήρως τον ρόλο μας στο πλαίσιο της νέας ενισχυμένης διαδικασίας εποπτείας, εξασφαλίζοντας ότι τη δίκαιη εφαρμογή και την παροχή του απαραίτητο βαθμού δημοκρατικής επίβλεψης σε επίπεδο ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί